Ga direct naar zoeken Ga direct naar het tekstgedeelte Ga direct naar de navigatie
Home > Zwembad > Zonnebanken

Verantwoord zonnen

Uit wetenschappelijke hoek komen steeds meer geluiden dat zonnen ook gezond is. Niet iedereen gaat onder de zonnebank om bruin te worden. Mensen komen ook voor een betere doorbloeding van hun spieren en gewrichten, ter verbetering van hun huid, om zich te wapenen tegen een (opkomende) winterdepressie of gewoon om zich even over te geven aan de zonnewarmte. Zonlicht heeft namelijk, in gezonde doses, veel positieve effecten op je gezondheid en je gemoed. In de eerste plaats voel je je natuurlijk behaaglijk en ontspannen door de warmte van de zon of zonnebank. Zonnen biedt echter meer voordelen:

Betere doorbloeding

Een of twee keer per week een kleine dosis zonlicht (van zon of zonnebank) stimuleert een groot aantal lichaamsprocessen: zowel de doorbloeding van de huid en spieren als verschillende klierfuncties worden aanzienlijk verbeterd. Een verhoogde weerstand Langdurige stresssituaties ondermijnen je gezondheid. Zonnen ontspant en de warmte heeft een rustgevende invloed. Door regelmatig te ontspannen, ben je minder vatbaar voor virussen en
andere ziektes.

Vitamine D

Ook is zonlicht verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Steeds meer komt wetenschappelijk vast te staan dat deze vitamine niet alleen onmisbaar is voor sterke botten, maar ook de kans op borst en prostaatkanker, multiple sclerose, psoriasisachtige aandoeningen en depressies kan helpen voorkomen.

Anti winterdepressie

Veel mensen hebben last van winterdepressies. Vooral als je van nature een donkere huidskleur hebt, kun je last hebben van het gebrek aan zon in ons Nederlandse klimaat. Een wekelijks zonnebezoek kan dan helpen. Onder invloed van uv-licht wordt er namelijk endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) aangemaakt in je hersenen. Dit hormoon verbetert je humeur en geeft je een gevoel van geluk.

De huid

De huid is het grootste orgaan van de mens en vervult een belangrijke rol bij de natuurlijke bescherming van ons lichaam. Hij beschermt je tegen warmte en kou, tegen infecties van buitenaf, maar ook tegen teveel zonnestraling.

Wat is jouw huidtype?

Er zijn 4 verschillende huidtypes die allemaal anders reageren op zonlicht. Terwijl huidtype 1 niet bruin wordt en alleen maar verbrandt, wordt huidtype 4 juist razendsnel bruin zonder ooit te verbranden. Het zonneadvies wordt daarom aangepast aan jouw specifieke huidtype. Op basis van de pigmentaanmaak onderscheiden we 4 huidtypes. Aan de hand van onderstaande tabel kun je jouw huidtype al enigszins herleiden.

Huidtype Bijbehorende kenmerken
1 Je huid wordt niet bruin en verbrandt zeer snel
2 Je huid wordt langzaam bruin en verbrandt snel
3 Je huid wordt makkelijk bruin en verbrandt zelden
4 Je huid wordt snel bruin en verbrandt nooit

Natuurlijke bescherming

Onder invloed van de zon (en de zonnebank) treden er in de huid twee natuurlijke beschermingsmechanismen op:

  • de huid maakt pigment aan dat een gedeelte van de UV-straling absorbeert
  • de huid verdikt zich zodat UV-straling minder diep in de huid kan doordringen